Monica Claessen

Zijstraat 13

2450 Meerhout

 

014-55.13.92

info@verliesverwerking.be

 

Welkom | Wie | Therapie | Praktisch | Extra 

 
 

 

 
Wie

Angst

Angsten, fobieŽn, dwanghandelingen.

 

We kunnen in ons leven last krijgen van verschillende fobieŽn. Het kan gaan van angst voor spinnen tot agorafobie, dat wil zeggen dat je niet meer de deur uit durft. We spreken pas van een probleem dat behandeling nodig heeft als deze fobie iemands leven ondermijnt. Je durft bijvoorbeeld niet meer gaan winkelen omdat je vreest van lang te moeten wachten aan de kassa, of je wimpelt uitnodigingen van vrienden of familie af met een smoes.

 

Angsten kunnen ons leven volledig overnemen en leiden tot dwanggedachten, zoals "ik ga met dit mes iemand verwonden". Er kunnen ook dwanghandelingen ontstaan. De meest gekende zijn het meermaals controleren van stopcontacten of van het fornuis. Ook smetvrees is een bekende dwanghandeling, gekenmerkt door bijvoorbeeld het veelvuldig wassen van de handen.  Bij een gegeneraliseerde angststoornis ben je van bijna alles bang: met de auto rijden, alleen thuisblijven, ...

 

Een andere uiting van angst is hypochondrie, de angst om een ernstige ziekte te hebben en daaraan te zullen sterven. Artsen vinden er geen enkel bewijs voor, waardoor je alle mogelijke stappen gaat ondernemen om toch maar een bewijs te vinden dat je iets mankeert. Je geraakt hierdoor in een neerwaartse spiraal. Het sociale leven gaat meer en meer problematisch worden: niemand gelooft je nog en je gelooft zelf ook niemand meer. Op straat denk je dat onbekenden zien hoe ziek je wel bent. Je denkt van hoofdpijn dat het een hersenbloeding is. Alle kleine symptomen zoals een bloedneus, een steek in de lies en dergelijke zie je als tekenen van kanker.

 

   

Vergissingen zijn de poorten naar ontdekkingen
James Joyce